Még, hogy nem lehet színes, ízes, változatos ételt egyszerűen és gyorsan elkészíteni!!! 🙂
Azt gondolom, hogy legtöbbször csak az ötlet hiányzik hozzá! Én most mutatok Nektek egyet, melyhez a köretet még csak főzni sem kell, és még a kezdők is csodálatos kis ételt alkothatnak belőle! 🙂
Szuper kis étel 5 LÉPÉSBEN!!! Hajrááá!!! 🙂
ALAPANYAGOK
HÚS
- 1 szebb darab sertészűz
- 1 kanál vaj
- só, bors
CÉKLA
- 2-3 fej cékla (előre főzött, vagy bolti, előkészített vákuumcsomagolt)
- balzsamecet
KUSZKUSZ
- 1 bögre kuszkusz
- 1 bögre instant forróvíz (GROHE Red) vagy forráspontig hevített víz
- só , szárított zöldségkeverék (/vegeta)
- 1 kk. vaj
FETAHAB zöldfűszerrel
- fetasajt – 1 nagyobb evőkanál
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fél bokor / 1 csokor snidling
SPECIÁLIS ESZKÖZÖK
- habszifon (de akár kézi mixerrel is felverhetjük a tejszínt, belekeverve a többi hozzávalót)
ELKÉSZÍTÉS
1.A húst megtisztítom, lehártyázom, sózom, borsozom, majd folpakba, és alufóliába légmentesen becsavarom. Éppen, hogy gyöngyöző vízbe (nagyjából 80 fokos) helyezem, és 20 percig “gőzölöm”.
(EXTRA TIPP: Egy egyszerű, bármilyen élelmiszerüzletben kapható maghőmérő segítségével érdemes megmérni a hőfokot, mert bár körülményesnek hangzik, egyáltalán nem az, és EZ a kis játék a hőmérséklettel a TITKA az igazán puha, utánozhatatlan állagú húsoknak! 🙂
(“B” opció: Ha a húst szeretnétek ennél egyszerűbben megoldani, akkor viszont kapcsoljátok be a sütőt, állítsátok 180 fokra, és először pirítsátok körbe egy serpenyőben, némi zsiradékon a husit, amíg szép pirosas kérget kap, majd tegyétek be a meleg sütőbe nagyjból 8 percre 🙂 )
2. Eközben a kuszkuszt leöntöm a forráspontig hevített vízzel, lefedem, és pihentetem. A GROHE Red csapjából minden macera nélkül, melegítés nélkül is ilyen hőmérsékeltú vizet tudunk engedni!
3.A céklát apróra kockázom, a ¾ részét összekeverem a kuszkusszal, és egy kk. Vajjal, amikor már a kuszkusz megpuhult, beszívta a vizet, sózom. A maradék ¼ rész kockázott céklát egy forró serpenyőben, 1-2 kanál balzsamecettel kicsit karamellizálom. (a folyékony balzsamecetet pár percig kisebb serpenyőben “főzöm”, kávzi sűrűre redukálom, ebben forgatom meg a céklakockákat)
4.Elkészítem a habot. A petrezselymet és snidlinget -NE IJEDJ MEG!!! 😀 – blansírozom (forró vízbe helyezem 1-2 percre, majd onnan át jeges/ nagyon hideg vízbe), és miközben jót is teszek ezzel vele, gyönyörű, de LEHETETLEN zöld színt kapnak a kis zöldségeim 😀 -, majd leitatom róla vizet, hozzáöntem egy mixer tálba tejszínt, és a fetasajtot, botmixerrel mixelem. Ezután átszűröm, és habszifonba öntöm. Ha kell, két patront engedek bele, majd a hűtőbe teszem tálalásig.
5.Közben a hús elkészült, amihez vajat hevítek egy serpenyőben, majd átforgatom benne, hogy kicsit piruljon körbe, veszítse el a nyers hatását (de nem az egyébként ) Ha körbepirult, kiteszem egy tányérra, és pihentetem kicsit.
Tálalok. 🙂