Egyéb

Együtt a konyhában – A KisCsalád karácsonyi menüje

Vágjunk is bele…hiszen a YouTube-on a teljes főzést végignézhetitek: https://www.youtube.com/watch?v=5TQw-mfRn6Q&t=482s 

Következzenek a végtelenül egyszerű receptek és a hozzávalók listái:

 

FŐÉTEL hozzávalók:

Egy nagyobb darab sonka – kb.3 kg-os

3 liter cola

1 fej hagyma

egy marék egész fekete bors

fél marék szegfűszeg

pár db csillagánizs

A főétel szószának hozzávalói:

1 nagyobb narancs kifacsart leve

3 kanál barnacukor

2 kanál mustár

2 kanál méz

1. KÖRET HOZZÁVALÓI:

2 db édesburgonya

egy fél sütőtök

3 db sárgarépa

20 dkg vaj

egy csokor petrezselyem

5 gerezd fokhagyma

1 fej salotta hagyma

só, bors

 

2. KÖRET HOZZÁVALÓI:

1/2 kg kelbimbó

só, bors

1 csomag bacon

1/2 csomag mandula

2 kanál vaj

 

A leves hozzávalói:

2 fej vöröshagyma

2 db paprika

2 db paradicsom

6 szelet harcsafilé

fűszepaprika

halászlé leveskocka

 

DESSZERT hozzávalók:

60 dkg liszt

40 dkg vaj

20 dkg cukor

mézeskalács fűszerkeverék

1 nagyob üveg sárgabarack befőtt

1 tábla fehércsokoládé

10 dkg zsemlmorzsa

 

AZ ELKÉSZÍTÉS:

FŐÉTEL:

A sonkát egy lábosban felöntöm annyi kólával, hogy ellepje, majd beleteszem a hagymát kettévágva, és a fűszereket ( egészbors, csillagánizs,szegfűszeg) . NEM sózom, mert a sonka alapvetően nagyon sós. Annyiszor 50 percig főzöm ahány kg a sonka. ( sonka súlya X 50 perc )

Miután megfőtt, a bőrét és alatta lévő zsírt levágom róla, és bekenem a szósszal:

SZÓSZ:

Egy friss narancsnak kifacsarom a levét, hozzádaom a mustárt, barnacukrot, mézet, és lassú tűzön sűrű, máz állagúra főzöm. (jó hosszú idő lesz, ne ijedjetek meg 🙂 )

1.KÖRET:

A zöldségeket feldarabolom, majd a fűszervajjal (vaj + petrezselyem + fokhagyma + salotta + só + bors) összeforgatom, és gőzben sütöm, vagy hagyományos módon alul-felül sütési módban fólia alatt.

2. KÖRET:

A kelbimbót kb. 8 percig sós forrásban lévő vízben főzöm, majd a nagyobbakat két részre vágom, és vajon pirított baconbe forgatom, amihez némi mandulát is keverek.

SÜTEMÉNY:

A tészta hozzávalóit  (vaj, liszt, cukor, fűszerkeverék ) gyorsan összedolgozom, majd kinyújtom, egy kivajazott sütőformába helyezem, és 15 percig vakon sütöm (elősütöm lefóliázva és vagy sütőbabot vagy valamilyen sütőforkmát rátéve sütöm) .

A sárgabarack befőtt levét lecsepegtetem, elkeverem a zsemlemorzsával (ez szívja fel a maradék nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el), és a darabolt csokoládéval. Ezt a masszát beleöntöm az elősütött tésztába, majd ennek a teteéjre kis linzerformákat szaggatok ( szív, fenyő, csillag, bármi…). A tészta tetejét megkenem egy kevés tojássárgájával.

Ezt követően 180 fokon sütöm kb 30 percig.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Talán ezek is tetszenek majd