Vágjunk is bele…hiszen a YouTube-on a teljes főzést végignézhetitek: https://www.youtube.com/watch?v=5TQw-mfRn6Q&t=482s
Következzenek a végtelenül egyszerű receptek és a hozzávalók listái:
FŐÉTEL hozzávalók:
Egy nagyobb darab sonka – kb.3 kg-os
3 liter cola
1 fej hagyma
egy marék egész fekete bors
fél marék szegfűszeg
pár db csillagánizs
A főétel szószának hozzávalói:
1 nagyobb narancs kifacsart leve
3 kanál barnacukor
2 kanál mustár
2 kanál méz
1. KÖRET HOZZÁVALÓI:
2 db édesburgonya
egy fél sütőtök
3 db sárgarépa
20 dkg vaj
egy csokor petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
1 fej salotta hagyma
só, bors
2. KÖRET HOZZÁVALÓI:
1/2 kg kelbimbó
só, bors
1 csomag bacon
1/2 csomag mandula
2 kanál vaj
A leves hozzávalói:
2 fej vöröshagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
6 szelet harcsafilé
fűszepaprika
só
halászlé leveskocka
DESSZERT hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg cukor
mézeskalács fűszerkeverék
1 nagyob üveg sárgabarack befőtt
1 tábla fehércsokoládé
10 dkg zsemlmorzsa
AZ ELKÉSZÍTÉS:
FŐÉTEL:
A sonkát egy lábosban felöntöm annyi kólával, hogy ellepje, majd beleteszem a hagymát kettévágva, és a fűszereket ( egészbors, csillagánizs,szegfűszeg) . NEM sózom, mert a sonka alapvetően nagyon sós. Annyiszor 50 percig főzöm ahány kg a sonka. ( sonka súlya X 50 perc )
Miután megfőtt, a bőrét és alatta lévő zsírt levágom róla, és bekenem a szósszal:
SZÓSZ:
Egy friss narancsnak kifacsarom a levét, hozzádaom a mustárt, barnacukrot, mézet, és lassú tűzön sűrű, máz állagúra főzöm. (jó hosszú idő lesz, ne ijedjetek meg 🙂 )
1.KÖRET:
A zöldségeket feldarabolom, majd a fűszervajjal (vaj + petrezselyem + fokhagyma + salotta + só + bors) összeforgatom, és gőzben sütöm, vagy hagyományos módon alul-felül sütési módban fólia alatt.
2. KÖRET:
A kelbimbót kb. 8 percig sós forrásban lévő vízben főzöm, majd a nagyobbakat két részre vágom, és vajon pirított baconbe forgatom, amihez némi mandulát is keverek.
SÜTEMÉNY:
A tészta hozzávalóit (vaj, liszt, cukor, fűszerkeverék ) gyorsan összedolgozom, majd kinyújtom, egy kivajazott sütőformába helyezem, és 15 percig vakon sütöm (elősütöm lefóliázva és vagy sütőbabot vagy valamilyen sütőforkmát rátéve sütöm) .
A sárgabarack befőtt levét lecsepegtetem, elkeverem a zsemlemorzsával (ez szívja fel a maradék nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el), és a darabolt csokoládéval. Ezt a masszát beleöntöm az elősütött tésztába, majd ennek a teteéjre kis linzerformákat szaggatok ( szív, fenyő, csillag, bármi…). A tészta tetejét megkenem egy kevés tojássárgájával.
Ezt követően 180 fokon sütöm kb 30 percig.