Sziasztoook! 🙂 Annyian írtatok, hogy az instagram oldalamra posztolt sütőtök pite ( itt találjátok a posztot ) receptjét Ti is szeretnétek, hogy arra gondoltam feltöltöm Nektek ide, a blogra! 🙂
…hiszen a sütőtök egy igazi, szuper őszi csemege, és sokan nem is sejtik, hogy egy torta (pite) krémes töltelékeként még az is meg fogja nyalni mind a tíz ujját, aki egyébként nem rajong ezért a zöldségért! 😀
Nini, a kisebb fiam uzsira kapta, és szó szerint falta…
Bubut, a naaagy négyévesemet győzködni kellett, de reggelire TORTÁÁÁT!!!??? melyik gyerek ne szeretne enni ? 😀 …egy kis tejcsivel kísérve….mmm… (én picit langyosítottam másnap a sütin, és egy jó, habos lattét iszogattam mellé ! )
Szóóóval!
A hozzávalók:
Tészta (kakós linzertészta)
28 dkg liszt
2 dkg kakaó
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
Krém
1 közepes sütőtök
1 tubus sűrített tej
100-150 gramm mascarpone (a tök méretétől függően)
1 kiskanál fahéj
1 tojás
méz
(A facebook oldalamon egy élő videó közben el is készítettem a pitét, amit itt találtok: itt találjátok a facebook oldalamat )
Az elkészítés folyamata pedig:
A sütőtököt megtisztítjuk, héját, magjait eltávolítjuk, feldaraboljuk, és 180 fokon légkeverve kb. 60- 80 percig sütjük! 🙂 (én előző nap sütöttem meg, akkor frissen is ettünk belőle, másnap pedig a kihűlve haszanáltam a tököt. Ha túl soknak látjátok, egy részét félretéve, később párolva, egy kis almával pürésítve szuper köret is lehet valamilyen husi mellé, gyereknek, felnőttnek egyaránt!)
A hideg vajat elmorzsoljuk, vagy lereszeljük, hirtelen összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és egy kis időre a hűtőbe tesszük pihenni.
Elkészítjük a krémet. A sült tököt pépesítjük, -én botmixerrel tettem- majd hozzáadtam a sűrített tejet, és a mascarponét, és a fahéjat, tojást, mézet. Ez utóbbit olyan mennyiségben, amennyire édesszájú a család, de érdemes kóstolgatni közben! 🙂
Ne ijedjetek meg, ha kissé folyékony a krém, ez majd megsülve, kihűlve tökéletes állagúvá válik! 🙂
Ezt követően a linzertésztát egy szilikon lapon, vagy sütőpapíron kinyújtjuk, így egyszerűbb lesz a sütőformába borítani. A forma pereméről levágjuk a felesleges tésztát, félretesszük, mert ebből rácsot, leveleket, vagy egyéb díszítő formákat készíthetünk a pite tetejére.
A tészta alját a formában megszúrkáljuk villával néhány helyen, majd a krém nélkül! (vakon) mehet be a sütőbe 180 fokon, légkeverve 20 percre.
Ezután mehet bele a krém, a tetejére, ha szeretnétek tehettek a tésztából készült “rácsot”, én ezúttal kicsi leveleket formáztam, amiket pici olvasztott vajjal meg is kentem!
Vissza a sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük! 🙂
Fincsi lesz! Ígérem! 😀