Az anya

Fesztiválmamik

Kell a gyerekmentes feltöltődés !?

Kövezzetek meg és ítélkezzetek, de bevallom, hogy Anya létemre sem mondtam le az önfeledt fesztivalozásról, szórakozásról. Számomra ez a néhány nap az évben az, amikor újra “tini” lehetek, és elengedve magam, kiereszthetem a fáradt gőzt. És IMÁDOM.

Szabadság, nyár, szerelem… nem 2-3 hónapon át, mint régen, pusztán 3-4 napon át… Amikor kiszakadok a pelenkacserélgetős, napi ötszöri étkezést biztosító, folyamatosan a gyerek után rohanós Anyuka szerepből, és néhány napig az a legnagyobb “problémám”, hogy mit mivel vegyek fel, vasaljam vagy hullámosítsam a hajamat. Őszintén? Jól esik. Mint ahogyan az ehhez szorosan kapcsolódó iszogatás is.

Természetesen nem szép, ha egy Nő részeg, és túlzásokba esik, főleg, ha egy felelősségteljes Édesanyáról beszélünk, de pár pohár vodkaszóda tényleg csak segít gyorsabban akklimatizálódni, és tökéletesre tuningolni az egyébként sem rossz alaphangulatunkat. Szerintem nincs is ezzel baj, még ha sokan azt is gondolják…
Biztosan többek szerint önző vagyok, és szívtelen, hogy a 21 hónapos kisfiamat képes vagyok 5 napra a nagyszüleire bízni, és kizárólag magamra és a jóérzésemre gondolni. Elárulom, hogy tavaly csupán 9 hónapos volt a fiam, amikor ugyanezt megtettem! És ennek  köszönhetően igazán feltöltődtem! …még ha fárdatabban is értem haza, mint ahogyan elindultam.
Bután hangozhat annak, aki nem tapasztalta, de nagy áldozat egy egyszeri “éjszakázás”/ buli, egy anya részéről. Nemhogy több este egymás után…

Hiszen mi, Anyák, ilyenkor a gyerekmentes PIHENÉS és ALVÁS hihetetlenül ritka lehetőségét szalasztjuk el, illetve cseréljük le egy egészen más élményre. Amire persze szintén szükségünk van.

A várandósság alatt aktív, jövős-menős, kimozdulós édesanyák, amilyen többek között én is voltam, még ha jól is kezelik és élik meg a szülés utáni hónapokat, a szoptatás végeztével, amikor visszakapják a korábbi életük egy részét, amialatt főként az önállóságukat és függetlenségüket értem, azt vitathatatlanul élvezik. Ezt sokan nagyon nehezen valljuk be, és akár csak évekkel később tesszük, vagy egyáltalán nem is valljuk be…

Engem a “mártíranyukáktól” ráz a hideg. És nem azért, mert Ők a saját elképzeléseik szerint élnek ahogyan élnek, hanem azért, mert Ők azok, akik folyamatosan ÍTÉLKEZNEK. Akik egyfolytában a bántó lelkiismertünk akarnak lenni. Akik miatt annyi Anyuka alig, vagy egyáltalán nem is meri felszabadultan jól érezni magát.

Úgy gondolom, hogy attól, hogy Szülővé válunk, ami hatalmas felelősséggel jár, valahogyan meg kell tanulnunk azt is, hogy hogyan maradjunk fiatal, az életet élvező önálló egyének. Ez persze nem
könnyű, és az igazat bevallva, én is minden olyan alkalommal sírok, amikor elköszönök a Kisfiamtól, és tudom, több napig nem fogom látni. Szomorú leszek, és aggódom, hogy mennyire fog hiányolni, jól fogja- e magát érezni, amíg távol leszünk egymástól. Aztán néhény órával később, persze rájövök, hogy teljesen feleslegesen őrlöm magam, hiszen mindig tökéletesen jól érzi magát nélkülünk is, és hatalmas örömmel, vidáman fogadja a hazatértünket.

És a külön töltött idő mindig meghálálja önmagát. A gyerekünk két, türelemmel újratöltött, szeretettel túlfűtött, Ő érte mindennél jobban rajongó és Rá igazán kiéhezett szülőt kap vissza. Akik újra és újra ráébrednek ilyenkor arra, hogy mennyire szerencsések, és mennyire boldogok, hogy az Ő pici Kincsük szülei lehetnek. Akik ezután felfrissülten, energiával tele, minőségi időt tudnak a gyerekükkel tölteni.

Én bátran ajánlom ezt a fajta “terápiát” minden kedves szülőtársamnak, akik hasonlóan szerencsések, és rendelkeznek legalább 1 olyan nagyszerű és merész nagyszülővel, keresztszülővel, baráttal, akikre rá lehet bízni a csemetéket! A világ legnagyobb ajándéka a Gyerek, és szülőnek lenni leírhatatlan érzés.

De az ember telítődik, elfárad, és igenis szüksége van szabadságra, vagy legalább egy kis szünetre.
Mielőtt ítélkeztek, és a nemtetszéseteket fejezitek ki, a magukat a bőrükben tényleg jól érző, és szórakozni merő Édesanyákról,  próbáljátok ki Ti is! 🙂

Hozzászólások

hozzászólás

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Talán ezek is tetszenek majd