Az anya

BubuNyelvÉsz :D …Játékkal tanulunk nyelvet is! :)

Többször meséltem már Nektek itt a blogon, a facebook oldalamon, de még a tévében is, hogy milyen fontosnak tartom azt, hogy nyelveket tanuljunk, beszéljünk, de legalább angolul kommunikáció képesek legyünk.

Soha nem fogom elfelejteni, amikor gyerekként, az általános iskolai angolórákra hosszú hosszú órákon át, vért izzadva készültem fel otthon. Amikor szavak százait kellett bemagolnom, és akkor még felfoghatatlan nyelvatni szabályokat memorizálnom. Kitűnő tanuló voltam, minden tantárgy játszi könnyedséggel ment, de a nyelv, a nyelvvel meggyűlt a bajom. Sírtam a szótárfüzet felett, és a 65. szónál Anyukám kezdett segíteni, hogyan jegyezzem meg, mihez kössem, hasonlítsam az adott szót.

Szó szerint küzdöttem. Épp úgy, ahogyan később, a hatosztályos gimnázium 8.évfolyamán a nyelvvizsgával, háromszor nekirugaszkodva, mire sikerült.

Miközben elnéztem azokat a barátaimat, és ismerőseimet, akik a gyerekkoruk alatt mondhatni játékkal sajították el a nyelvtudást. Szerencsésnek gondoltam Őket, irigyiltem, hogy így is lehet…

És nem feltétlenül az anyanyelvi környezet, a külföldi nyelvtanulás lehetősége, vagy kétnyelvű szülő volt az, aminek köszönhetően nekik “könnyű” volt, hanem a tudatos, szülői, korai odafigyelésnek a nyelvtanulás fontosságára.

Már akkor tudtam, hogy ha egyszer Anya leszek, a gyerekemnek minden létező módón megkönnyítem majd, hogy ha érett és nyitott rá, minél egyszerűbben sajátíthasson el idegen nyelvtudást. És azt hiszem itt a lényege a mondanivalómnak… SAJÁTÍTSA EL. NEM PEDIG TANULJA MEG A NYELVET.

Mert bár fontosnak tartom, ne gondoljátok, hogy kényszeres kompenzáció az, ami rávitt, hogy egy egészen pici gyerekkel, babával idegen nyelven foglalkozzak.

Ma már annyira könnyű, és elérhető bárki számára ennek a tudásnak a megszerzése, vagy közvetítése a gyermekei felé.

Mi például Beni születésétől kezdve hallgattunk vele zenét. Magyar dalokat, gyermek mondókákat, és ugyanígy angol dalokat, verseket is. Szinte mindenkinek okostelefonja van, tablete, számítógépe szuper internetcsomaggal, így a YouTube-ot nem nehéz elérni. Ingyenesen nézhető és hallgatható töménytelen mennyiségű, cukibbnál cukibb angol baba és gyereknezékkel. A mai napig szeretjük, még ha gyakran a hajunk kihullott a Daddy finger, Daddy finger kezdetű dalocskától… 😀

De biztosan ismeritek a készségfejlesztő játékokat, a tanuló állatkákat, sütiformákat, zenélő kütyüket, amikből mi szándákosan választottunk olyan típusút, amik a magyar szavak mellett angolokat is ismételgetnek.

Bubu 2 éves korában pedig hosszú keresgélés után, végezetül angol nyelvű bölcsit választottunk neki, amiről fél év táblatából azt mondhatom, hogy az eddigi egyik legjobb döntésünk volt.

A kezdetektől igyekeztünk játékkal belecsempészni a napjaiba az angol nyelvet, a bölcsivel pedig jóformán 50-50 % arányban kapja az anyanyelvével párhuzamosan.

És elképesztő milyen kis szivacs módon szívja magába a szavakat, amikből alkalom adtán már rovid kis mondatokat formal. Jóformán egyszerre kezdte el beszélni a két nyelvet. És valóban igaz, hogy ez lassíthatott a beszédfejlődésén, de mi nem vagyunk türelmetlenek, és hiszek benne, hogy később még meghálálja magát a döntésünk. A bölcsiben, ahová ősztől már ovisként fog Beni járni, nincsenek órák, és kötelező tanulás, mielőtt valaki teljesen fanatikusnak gondolna… 🙂

Egész napi játék, tematikus hetek, melyek az évszakokhoz, ünnepekhez, családhoz, és az élet fontosabb területeihez köthetőek, dalolás, bábozás, rengeteg kreatív alkotás, és annál is több szabadtéri, játszótéri móka télen, nyáron, napsütésben, és hóban is. 🙂 A gyerekek ezen programok alatt tanulnak meg angolul, annak köszönhetően, hogy a pedagógusok ezen a nyelven kommunikálnak velük eleinte részben, később pedig kizárólag.

Bubunak 3-4 hónap után annyira tetszett az angol nyelv, hogy ha itthon önállóan mesét néz, gyakran kéri, hogy “angolul beszéljen inkább Mickey”. Emellett természetesen igyekszünk odafigyelni arra is, hogy MI magyarul olvassunk, énekeljünk neki, és magyar versikéket, mondókákat tanítsunk, véletlenül sem elmaradva az anyanyelvével az idegennyelvhez képest.

Pár hete főzés közben vettem észre, hogy Beni angolul beszél legózás közben. Angolul kérte a Dínókat, hogy szaladjanak oda, és menjenek fürdeni. Leesett az állam.

Elmeséltem aznap az Apukájának, aki elkezdte Őt angolul mindenféléről kérdezgetni, Ő pedig válaszolt. Angolul, amire nem tudott, arra olykor magyarul. Szó szerint le kellett ülnöm.

Meg akartam győződni, hogy valóban már ilyen szinten tart a tudása, így az internetet böngészve találtam rá egy olyan gyerekeknek is készült online programra, a Fast ForWord-re (www.amygdalalearning.hu ), amit amerikai neurológusok fejlesztettek ki, és ténylegesen bizonyították a fejlesztő hatását a gyerekeknél, többek között még autista és diszlexiás gyermekeknél is.

A lényege tulajdonképpen annyi, hogy a gyerekek agyában strukturális változások jönnek létre, vagyis új kapcsolatok alakulnak ki az agykérgükben a -kicsiknek szinte teljes mértékben játékként kipróbálható, és használható -program több heti használatát követően.

Bár alapvetően picit idősebb gyerekeknek készültek az legkisebbeknek való programok, a V2 szintet Bubu teljes átszellemüléssel, kacagva “nyomkodott” végig. Nézni is imádtam! 😀

Abszolut gyerekekre kalibrált, könnyedén kezelhető felület, grafika (nekünk az űrbéli a kedvencünk), tempó, hang.

Egyszerű formákat, színeket kell megtalálni, kiválasztani, megérinteni a kijelzőt, vagy, ha számítógépen használjuk, rákattintani. Melyik mai, modern gyerek ne élvezné? 🙂

Szóval mi egyszerűen imádjuk. A programot, a lehetőséget a játékkal való tanulásra, és természetesen mindennél jobban Bubut, aki olyan fogékony rá, és élvezettel vesz részt a közös nyelvi játékban, hogy mi “alig elfogult szülők” csak úgy olvadozhatunk… 😀

Ha érdekel Titeket a program itt olvashattok róla bővebben: www.amygdalalearning.hu !

És ne aggódjatok, én nyelvi szakértővel is egyeztettem az esetleges ártalmairól a korai fejlesztésnek, és szerencsére abszolut alaptalanok a félelmeink ezt illetően…

Szóval hajrá kis nyelvészek! 🙂

ui.:Bubut a képen a Fast ForWord játék közben láthatjátok, ha pedig kíváncsiak vagytok rá, szívesen töltök fel róla egy kis videót is a https://www.facebook.com/doboagii/  facebook oldalra!? 🙂

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Talán ezek is tetszenek majd