A nő, Az anya

2 édes + 2 sós reggeli vagy akár nassolnivaló ötlet gyerekbarát tálalásban

Előttünk a hétvége, ilyenkor legtöbbször még azok is a konyhában kötnek ki -köztük én is 😀 – , akiknek sajnos hétköznap alig van idejük főzőcskézni!  Ezért Adri összeállított nekünk 4 szuper receptet! Nézzétek:

Zabpehely, hajdina, tojás, csicseriborsó. Mi a közös bennük?! Az, hogy mind, egytől egyig nagyon egészséges alapanyagok, mégis a legtöbb gyermek, legalább is az enyéim mindenképp elmondhatom, hogy nincsenek kibékülve velük. Ilyenkor mit tesz egy anya?!

Megpróbálja meggyőzni a gyermekeit, hogy milyen egészségesek ezek az ételek. Viszont ha ez sem sikerül, akkor jönnek a trükkös tálalási módok. Tojásrántotta és zabpehely muffinformában?! Hummus – céklásan?! Hajdinakása tejben főzve, mézzel?! Miért ne?  🙂 A lényeg, hogy anyaként tudjam, az egészségükre válik, részükről pedig örömmel elfogy. 

TOP 1: GYÜMÖLCSÖS-ZABPELYHES MUFFIN

Zabpehely?! Sütve?! Lehet, hogy első hangzásra érdekesen hangzik, mégis ez a gyümölcsös muffin kosárka reggelinek, uzsonnának vagy akár egészséges nassolnivalónak is nagyon finom. Nem beszélve arról, hogy a gyermekeim nem eszik meg a zabkorpát semmilyen formában, viszont a banán-fahèj-alma intenzívebb íze miatt nem is ismerik fel, hogy tulajdonképpen mit esznek. Így természetesen szívesen fogyasztják. Sőt!!! Még szívesebben készítik.

Én natúr joghurttal és erdei gyümölcs kompóttal tálaltam, hogy krémesebbé tegyem az összhatást.

Remélem nektek is elnyeri a tetszéseteket!

gyumolcsosrecept

Hozzávalók:

250g zabpehely

2 tk. sütőpor

1 tk. őrölt fahéj

½ tk. só

120g méz

1 tojás

1 marék mandulabél

0,5 l tej

1 db banán

1 db alma

2 ek. Pödör Chia olaj

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban a finomszemű zabpelyhet, a sütőporral, őrölt fahéjjal, a megpucolt és apróra kockázott almával, sóval és az pépesre tört banánnal összekeverjük.
  2. A kisebbik tálban a tejet a mézzel és a tojással alaposan elkeverjük.
  3. A folyékony hozzávalókat a száraz összetevőkhöz öntjük, majd végül a masszához hozzáadjuk a durvára tört mandulabelet és a Chia olajat.
  4. 190 fokra előmelegített sütőben, 32-37 percet sütjük.

 

Tipp: Tálaláskor natúr joghurttal és bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

TOP2: HAJDINAKÁSA MÉZZEL ÉS ALMÁVAL

Nem titok, hogy mióta megházasodtam, azóta multikulturális családban élek. Gyakran a vacsorabeszélgetések alkalmával, a magyar mellett, az orosz és az ukrán is társalgási nyelv nálunk. Mivel a férjem anyukája ukrán származású, ezért a ’’grecska’’, azaz hajdina, szinte mindennapos étel a családunkban. Sósan, borsosan, csípősen, édesen… Mindenkor és mindenhogyan. Viszont hiába mondta eddig Natasa (Edvin anyukája), hogy próbáljam ki édesen, valahogy nem tudtam elképzelni milyen lehet.

Ezen a hétvégén kísérleteztem. Víz helyett, tejben főztem, só helyett, mézet tettem bele.

Mivel mi imádjuk a hajdina, kellemes, érdekes, kicsit füstös ízét, ezért amit készítettem, az mind elfogyott. Nem beszélve arról, hogy a világ egyik legegészségesebb gyógynövényeként számon tartott, a gabonafélék családjába tartozó növényről beszélünk.

hajdinakasa

Elkészítés:30 perc

Pihentetés: 10 perc

Mennyiség: 3-4 fő

tejmentes- gluténmentes – kukoricamentes- szójamentes

 

 

 

 

Hozzávalók:

1 bögre hajdina

2,5 bögre mandulatej

2 ek. nyírfacukor

1 csipet só

2ek. méz

2ek.natúr joghurt

½ reszelt alma

Elkészítés:

  1. A hajdinát alaposan leöblítjük tiszta vízzel, majd egy edénybe feltesszük főni a mandulatejben. Megvárjuk, míg felforr, hozzáadjuk a nyírfacukrot és azután letakarjuk fedővel, majd gyöngyözve forraljuk további 30 percet. Ha megfőtt, fedő alatt hagyva pihentetjük még 10 percet, majd megsózzuk.
  2. Tálaláskor, adagonként 2 evőkanál natúrjoghurttal, 2 evőkanál mézzel és reszelt almával tálaljuk.

 

TOP3: TOJÁSRÁNTOTTA MUFFIN FORMÁBAN

Amikor másodszorra is édesanya lettem azt gondoltam, hogy a két fiam ahogy cseperedik sok mindenben fognak egymásra hasonlítani. Viszont így az évek alatt be kellett látnom, hogy ezt nagyon rosszul gondoltam.

Nincs egy mozzanatuk, gondolatuk, reakciójuk ami csak egy parányit is hasonlítana. Ám ez az élet semmilyen pontján nem zavar engem… Azaz majdnem semmilyen… Kivéve egy…Az étkezés.

Amíg a nagyobbik fiam a szüleit mintázva igyekszik üdítők helyett sok vizet inni, édesség helyett sok zöldséget enni, addig a kisebbik fiam maximum a zöld nyalókában keresi a zöldet…

Elmesélek egy aranyos történetet vele kapcsolatban. Amikor Los Angelesben éltünk, egyik éjszaka megtapasztaltunk egy 6.4 es erősségű földrengést… Az ágyból kirohanva felkaptam a gyermekeimet és a következő percben már az étkező alatt kuporogtunk a bekészített mentőcsomag mellett. A kisebbik fiam lázasan tudakolta tőlem miért is kell nekünk ez a doboz és mi van benne, mire elmagyaráztam neki, hogy kötél, síp, folyadék, hidegélelem, pokróc. Ekkor valami felcsillant a kis szemében és a koromsötétben elindult az édességes fiók felé. Kinyitotta és kihúzott belőle egy nyalókát. Odahozta és beletette a túlélő csomagba. Azt mondta:  Anyuci, mostmár jöhet a földrengés, én mától biztosan túlélem….:-)

Ennyit Noelről és a nyalóka szeretetéről…

Ezért a mostani rántotta tálalásomban is az vezérelt, hogy az általa kicsit sem kedvelt tojásrántottát hogyan tudnám megszerettetni vele. Egyrészt sok sajtot és zöldborsót használok, másik részről muffinnak álcázom. Nekem így sikerült és azóta már nem is tojásrántottának hívjuk, hanem sütőben sült sonkás muffinnak.:-)

tojásrántottamuffin

Hozzávalók

  • 12 db sonkaszelet
  • 70-80 g reszelt trappista sajt
  • 15 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 5 db tojás
  • 1 dl tej
  • só, bors ízlés szerint
  • díszítésnek: reszelt sajt

 

Lépésről-lépésre

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra. A muffin sütőformát béleljük ki sonkaszeletekkel.
  2. Töltsünk meg minden sonka kelyhet sajttal.
  3. Majd zöldborsóval.
  4. Az összekevert tojás-tej-só-bors keveréket öntsük a ’’sonkamuffin’’ tartókba. 175 Celsius fokon 16 percig süssük takarás nélkül. Tálaláskor reszeljünk rá még sajtot.

 

TOP4: CÉKLÁS HUMUSZ FRISS ZÖLDSÉGEKKEL

A csicseriborsó és a fiaim sosem éltek szimbiózisban. Sem a színét, se az ízét nem szerették. Próbálkoztam már az arányokat változtatni többször, hátha úgy megszeretik, de mindhiába… Előző héten viszont rájöttem, hogyha megváltoztatom az ízét és a színét egyben, akkor szívesen elfogyasztják. A cékla kicsit édeskés, a gyermekek által szerethető aromája összekeveredik a csicseriborsó harsányabb ízével, akkor a végeredmény egy céklás humusz, ami mostmár a család összes tagja szívesen fogyaszt.

ceklashumusz

 

Hozzávalók:

2 db közepes méretű cékla

1 db konzerv csicseriborsó

1 gerezd fokhagyma

3 ek. Pödör Pisztácia olaj

1 db vöröshagyma

1 ek. citromlé

só, bors ízlés szerint

5 db sárgarépa

15 szál zöld spárga

1 db kígyóuborka

Lépésről-lépésre:

  1. A céklákat becsomagoljuk alufóliába, úgy, hogy előtte olíva olajjal, sóval, borssal bedörzsöljük. Sütőben, 250 fokon 1,5 óráig sütjük. A héját letisztítjuk róla, majd kockákra vágjuk.
  2. Egy edénybe beleöntjük a csicseriborsó konzerv tartalmát és hozzáadjuk a gerezd pucolt fokhagymát és a pucolt vöröshagymát. Lassú tűzön forraljuk még 1 órán keresztül.
  3. Amikor kész, a folyadékon kívül az edény tartalmát a turmixgépbe tesszük, amihez hozzáadjuk még a kocákra vágott sült céklát, a Pödör Pisztácia olajat és a citromlevet. Krémes állagúra pépesítjük. Ha nincs elég folyadék ahhoz, hogy a turmixgép alaposan szét tudja vágni a csicseriborsó keveréket, akkor öntsünk hozzá még az megmaradt léből. Ha a kívánt állagot elértük, akkor sóval, borssal ízesítjük.
  4. Eközben előkészítjük a zöldségeket. Az uborkát megmossuk és szeleteket vágunk belőle, a répát megpucoljuk. A spárgát és a répát, forró, lobogó, sós vízbe tesszük 2 percig, majd utána áthelyezzük egy hidegvízzel teli tálba, amit teleteszünk jégkockákkal.

 

Tipp: A zöldségeknél először a forralásnak, majd a jegesvízbe való merítésnek azért van jelentősége, mert a zöldségek így ugyanolyan roppanósak maradnak, de kicsit puhábbak, míg a színük sokkal élénkebb lesz, mint nyersen.

Kellemes főzőcskézést és sütegetést kívánunk Nektek! 🙂

Adri és Ági

További receptek, öteletek:  http://martonadrienn.hu 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Talán ezek is tetszenek majd