Korábban már meséltem Nektek arról, hogy milyen folyamatos dilemmát okoz számomra nap, mint nap, reggelitől a vacsoráig, hogy megfelelő, választékos, és ízletes fogásokat varázsoljak a Családi asztalra. ( erről itt olvashattok: http://doboagi.hu/kajapara_mit_egyunk_dilemma_minden_aldott_nap_otszor/ )
Azzal, hogy Családanyává váltam, majd a kisfiam, Bubu is szilárd ételeket kezdett fogyasztani, szembesültem azzal, hogy bár sosem voltam elveszve a konyhában, mégis a folyamatos főzés, sütés, konyhai ötletelés lesz az egyik legkeményebb feladat számomra az elkövetkező években…
Egyrészről az időhiány végett. Az idő irányít mindent…és oooolyan kevés jut belőle mindenre…
Másrészről az ötletek hiánya. Receptek milliói keringenek az interneten, és persze az én polcomon is jópár szakácskönyv porosodik. De a legtöbb étel azért lássuk be, nem túl “gyerekbarát”. Vagy az alapanyag szükséglete, mert hát kinek van ideje és lehetősége 5 különböző helyen beszerzni mindent… …vagy épp az elkészítési ideje… egy baba, egy totyogó, de még egy 3-4 éves mellett is kihívás órákat kiszakítani a napból a főzőcskézésre. Nem is beszélve a válogatásról… háááány olyan “közutált” ételt ismerünk, amihez pedig lehet csak 1-2 trükkös, új elkészítési módra lenne szükségünk, és imádnák is a gyerkőcök…
Egy gyerek nem ehet “csak úgy”, akármikor. Egy gyerek nem ehet azt, amit épp a hűtőben talál. Egy gyerek nem várhat órákat éhesen, egy gyereket nem ébreszthetek fel legszebb álmából, amikor a főzés közepén veszem észre, hogy a tejszín szavatossága lejárt, és futnék egy újért a boltba…
Lássuk be, a főzés gyerek mellett tervezést igényel, időt, kreativitást. Na és persze legalább egy kis lelkesedést! 🙂
Ebben próbálunk meg ezentúl segíteni kicsit…
(Tudom, a legtöbb Anyuci számára mindez már rééég rutin, de úgy hiszem, sokan vagyunk, akiknek mégis elkél egy kis segítség.)
Ezért mostantól, egy fantasztikusan ügyes, bájos, és igazán segítőkész kétgyermekes Édesanya, nem mellesleg professzionális séf, Marton Adrienn, -de nekünk csak Adri 🙂 -közreműködésével, időről időre szuper kis Gyerekbarát, kismama, gyors, egészséges, gazdaságos receptválogatásokat, remek trükköket, tippeket, olvashattok, valamint video formájában láthattok is majd, itt, nálam! 🙂
Remélem szeretitek a kezdeményezésünket, és találtok majd kedvetekre való recepteket, vagy csak kellő időben egy kis inspirációt, de akár egy élvezetes kis gasztrofejlődésen is keresztülmehetünk majd a bejegyzések által, együtt… 😀 …és talán a profi Anyukák számára is tudunk valami újat mutatni!
Ismerjétek meg Adrit:
Sziasztok, Marton Adrienn vagyok, de szólítsatok nyugodtan Adrinak! 🙂
Közgazdászként végeztem, viszont a számok bonyolult világa helyett ma már sokkal inkább a konyhában érzem jól magam!
Kaliforniában, a New School of Cooking intézményben szereztem diplomát Kulináris Művészetekből, majd a Le Cordon Bleu-n tanultam. Los Angelesben, mint privát séf, ételstylist és receptíró dolgoztam.
Szépségkirálynőként és modellként sok országba eljutottam, aminek köszönhetően új kultúrákat és ételeket ismerhettem meg.
2 egészséges, csodálatos és eleven fiúgyermek Anyukája vagyok. Bár a fiaim már 5 és 7 évesek, azt nyugodtan elmondhatom, hogy az elmúlt évek alatt 1 dolog nem változott… Az, hogy minden RÓLUK, és Családom egészségéről szól!
Amikor kicsik voltak, én is mindig érdeklődve bújtam a szaklapokat, hogy hogyan tudok a legegészségesebb kismama lenni, hogy a legtöbbet adjam a pocakomban lévő magzatnak. Én is megtettem mindent, hogy több tejem lehessen, és én is megéltem sok-sok álmatlan éjszakát a hasfájások és fogzás miatt…
Mára ezek a kérdések átalakultak bennem a fiúk életkora miatt és olyan kérdések foglalkoztatnak, hogy milyen gyors és egészséges reggelit adhassak nekik, hogy jobban koncentráljanak az iskolában, vagy hogy erősebb legyen a csontozatuk és az immunrendszerük. Szóval látjátok, hogy az évek múlnak, viszont a kérdések számolatlanul mindig megmaradnak… Számomra mostanság leginkább az étkezéssel kapcsolatban…
De megpróbálom mindig mindet megválaszolni! És ha nem megy? …akkor kísérletezek, próbálkozom, elrontom, újracsinálom, akár lisztesen, akár olajszagúan… Néha Velük, néha Nélkülük.
Rohanás edzésről-edzésre, tanulni a fiúkkal, mosást betenni, porszívózni, kiteregetni, a férjemmel beszélgetni… Ezek történnek nap-mint nap velünk. Igen, pont a főzés ami ebbe az egészbe nem, vagy csak nagyon nehezen fér már bele….
Viszont abból nem engedek, hogy a hektikus életmódunk mellett ne tudjak a családomnak minőségi alapanyagokból, egészséges ételeket főzni!
Ezért igenis, addig alakítom a cukkínit és brokkolit, amíg a gyermekeim nem is tudják már, hogy azt eszik, és igen, mondhatni a modern kor nője-anyukája- asszonyaként addig változtatom a hozzávalókat vagy az elkészítést és a tálalást, hogy Nekünk a legjobb legyen. Főként idő szempontjából… mert az sajnos, ami nekem sincs… És ahogy elnézem magunkat, nem is lesz! 🙂
Blogomban és videóimban megmutatom Neked, hasonló cipőben járó Édesanyának, leendő Édesanyának, hogy milyen ételeket készíts, ami Neked idő, a kisbabádnak, gyermekednek pedig az egészséges fejlődés szempontjából hasznos és nélkülözhetetlen! Hogyan szerettesd meg gyermekeddel, az általuk klasszikusan ’’gyűlölt” ételeket. Vagy például hogyan vásárolj költséghatékonyan és időtakarékosan.
Remélem velem tartasz! 🙂
Íme az első, szuperegészséges gyerekkedvenc desszertünk Nektek! 🙂
Arra gondoltam, ha már a gyerekeim imádják az étcsokoládét, akkor imádják úgy, hogy az egészséges lehessen. Így született meg az avokádó-csoki puding receptem. Igen, avokádó, mégpedig nyersen, így minden értékes tápanyagot megőrizhetünk, ami ebben a szuper gyümölcsben van. A lufi kehely készítés, pedig csak ’’hab a tortán’’ , ugyanis imádnak a fiaim segíteni, felfújni, mártogatni és persze, kedvenc részük a kidurrantás. 🙂
Avokádó-csoki puding
Elkészítés : 15 perc
Mennyiség: 2 adag
Hozzávalók:
- 1db érett avokádó
- 0,5 dl mandulatej
- 2db sárgadinnye nagyságú lufi
- 250 g étcsokoládé
- 1 vanília rúd, kikapart belseje
- 2 tk. méz
- 1 ek. kakaópor
- díszítésnek: gránátalma
Videó:
https://www.facebook.com/martonadriennofficial/videos
Lépésről lépésre:
- Egy edény gőzölgő víz felett, egy hőálló tálban megolvasztjuk a csokoládét.
- Mielőtt a sárgadinnye nagyságúra fújt lufik ¼-ét beletennénk az olvadt csokiba, pár percet várunk, míg egy kicsit lehűl és nem nagyon forró már.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a 2 légballont és hűtőbe helyezzük őket minimum 30 percre.
- Ez idő alatt elkészítjük a pudingot. Egy turmix gépbe helyezzük a megmaradt olvadt csokoládét, az avokádó kikapart belsejét, a mézet, tejet, kakaóport és vanília rúd kikapart belsejét. Összeturmixoljuk.
- Egy kisebb nejlonba beletöltjük az így kapott pudingot és kivágjuk az egyik sarkát.
- Amikor a csokoládé megkeményedett a lufi körül, akkor kidurrantjuk a léggömböt és nagyon óvatosan kivesszük belőle a lufi maradékot.
- Beletöltjük az így kapott kehelybe a pudingot, a nejlon kivágott sarkán keresztül.
- Ízlés szerint málnával, gránátalma maggal, vagy akár más bogyós gyümölccsel díszítjük.
Tipp: Ha szeretnétek, hogy édesebb legyen, akkor adjatok hozzá még 1 evőkanál mézet.
Tudtad az avokádóról, hogy…
- a kisbabáknak egyes szaklapok 4 hónapos kortól, mások 6 hónapostól ajánlják az avokádó fogyasztását? Almával, banánnal, sütőtökkel összeturmixolva nagyon finom, ugyanis íze, semleges. Azok a gyerekek, akik már tejterméket is fogyaszthatnak, egy fél avokádó 1 pohár joghurttal összeturmixolva, krémes, finom és laktató. (Édesítőnek, ha már nagyobbak a gyerekek, 1 teáskanál mézet tehetünk bele)
- ha lehet, nyersen fogyasszuk, mert ha megfőzzük, akkor megkeseredik.
- az avokádóban nagyon sokféle vitamin megtalálható, amelyek erősítik az immunrendszert. Kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz A-,B-,C-,D-,E-vitaminokat.
- a legnagyobb arányban kálciumot és magnéziumot, jelentős mennyiségben foszfort, vasat, nátriumot és káliumot is tartalmaz. Szóval nemcsak a gyerekeknek szuperélelmiszer, hanem a kismamáknak és a szoptatós anyáknak is értékes ásványi anyagokat tartalmaz!
Reméljük Ti is elkészítitek ezt az isteni desszertet, ami akár tízórainak, vagy uzsonnának is tökéletes! 🙂
Ha igen, akkor szeretettel várjuk a saját fotóitokat róla! 🙂
Adri és Ági 🙂